"Tudi tokrat - manj je več"
Naziv kampanje: |
Tudi tokrat - manj je več |
Namen kampanje: |
Omejiti količino zavržene hrane |
Organizator: |
Društvo tabornikov Rod Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem |
Skrajšan naziv organizatorja: |
Taborniki RKJ |
Vodja kampanje: |
Špela Metličar |
Odgovorna oseba: |
Rok Franc |
Kontakt za medije: |
Špela Metličar M: 068 179 642 F: Facebook.com/RKJRavne |
Trajanje: |
Od 22. 4. do 31. 5. 2019 |
Statistične zanimivosti: |
- več kot 1/3 vse proizvedene hrane se zavrže - 25% vodnih zalog se porabi za pridelavo hrane, ki je nato zavržena - 8% toplogrednih plinov nastane zaradi odvržene hrane - povprečen Američan in Evropejec letno zavrže 100kg hrane, več kot najverjetneje tehta sam - skoraj polovica vse proizvedene zelenjave in sadja se zavrže - povprečno ameriško gospodinjstvo letno zavrže hrano v vrednosti 2200$ |
- predstavitev kampanje –
Tudi tokrat - manj je več
Letno se v Evropski uniji zavrže 88 milijonov ton hrane. Ob tem dejstvu večina ljudi pomisli na pomanjkanje hrane v revnejših Afriških državah, ki so od nas oddaljene na tisoče kilometrov, ne zavedajo pa se, da je to veliko večji problem z mnogimi negativnimi učinki, ki imajo vplive tudi na (domače) okolje.
Vedno večji globalni problem, poleg plastike za enkratno uporabo, postaja tudi neodgovorno ravnanje s hrano, katerih posledice se ne zavedamo dovolj. Zavržena hrana ne pomeni samo potrato denarja, ampak tudi vode, pridelovalnih površin, energije… Za tem se skrivajo še nepredstavljive posledice na podnebne spremembe, saj naj bi za 8% vseh toplogrednih plinov bila odgovorna prav ta.
Ob dnevu Zemlje so se mladi Koroški taborniki odločili, da bodo začeli širiti zavedanje o pomembnosti spoštljivega odnosa do hrane. S kampanjo »Tudi tokrat – manj je več« želijo opozoriti na načine, kako lahko vsak posameznik sam, preprosto, z majhnimi dejanji pripomore, da se količina odvržene hrane zmanjša, saj nas danes lahko skrbi podatek, da zavržemo kar 1/3 vse proizvedene hrane. Načrtovanje obrokov, oblikovanje nakupovalnega seznama, uporaba manjših krožnikov, preverjanje datumov uporabe, primerna hramba, so le nekateri izmed številnih malih korakov, k velikemu cilju.
Na problematiko bodo opozarjali predvsem na digitalnih medijih. Začetek kampanje, 22.april, poleg dneva Zemlje, zanje predstavlja še dan tabornikov. Spominja in opozarja jih na vse taborniške zaobljube in vrednote, ter jih spodbuja k čim aktivnejšemu delovanju v lokalni skupnosti in k življenju v sožitju z naravo.
- več kot 1/3 vse proizvedene hrane se zavrže
- 25% vodnih zalog se porabi za pridelavo hrane, ki je nato zavržena
- do leta 2050 se bo prebivalstvo povečalo za 2,3 milijarde, kar bo zahtevalo, da povečamo pridelavo hrane za 60-70%...
- samo z hrano odvrženo v Evropi, bi lahko nahranili 200 milijonov ljudi
- povprečno ameriško gospodinjstvo letno zavrže hrano v vrednosti 2200$
- povprečen Američan in Evropejec letno zavrže 100kg hrane, več kot najverjetneje tehta sam
- najpogosteje zavrženo je sadje in zelenjava, sledita meso in mlečni izdelki
- skoraj polovica vse proizvedene zelenjave in sadja se zavrže
- 8% toplogrednih plinov nastane zaradi odvržene hrane
- leta 2016 je Francija postala prva država na svetu, ki je trgovinam prepovedala zavreči hrano
- dnevno zaužijemo 3000 kalorij, čeprav jih naše telo potrebuje le okoli 2000
- 30% proizvedene zelenjave in sadja ne pride do trgovin, zaradi neprimernega izgleda (oblike)
POSLEDICE FOOD WASTEa
- večanje količine metana na poljih
- potrata vode, nafte, poljskih površin
- vpliv na globalno lakoto
- negativen vpliv na prehranjevalno verigo
KAKO LAHKO SAM PRIPOMOREŠ...
- načrtuj svoje obroke vnaprej, da boš kupil hrano, ki jo res potrebuješ
- včasih so lačne le oči... z uporabo manjšega krožnika jih lahko prelisičiš
- bodi pozoren na hrano, ki jo zavržeš, da boš pri naslednjem nakupu vedel, česa potrebuješ manj
- preverjaj datume uporabe in hrano pojej pravočasno
- podaljšaj uporabnost hrane s primerno hrambo (hladilnik, mrzel prostor…)
- v restavracijah se pozanimaj o možnosti manjše porcije